Panik bozukluk, nefes almada güçlük, baÅŸ dönmesi, çarpıntı, titreme, ölüm korkusu, çıldırma korkusu gibi belirtilerin ön planda bulunduÄŸu, bu atakların yineleyici ve beklenmedik planda ortaya çıktığı bir psikiyatrik hastalıktır. Panik ataklara daha sonrasında beklenti kaygısı ve kaçınma davranışı eÅŸlik etmeye baÅŸlayabilir. KiÅŸi panik atakların ne zaman ve nerede geleceÄŸini öngöremediÄŸi için yaÅŸam alanını kısıtlamaya baÅŸlayabilir. Kaçınma davranışının oluÅŸması ve yerleÅŸmesi de iÅŸlevsellik kaybının artışına yol açar.
Panik bozukluk kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Aynı zamanda kadınlarda daha fazla yeti yitimine yol açmaktadır. Hemen her yaÅŸta baÅŸlayabilmekle birlikte ortalama baÅŸlangıç yaşı 25 olarak belirtilmektedir.
Panik ataklar bedensel belirtilerle birlikte ÅŸiddetli huzursuzluk ve kaygı halinin eÅŸlik ettiÄŸi, yaklaşık 10 dakika sürede pik noktasına ulaşıp, sonrasında çözülmeye baÅŸlayan bir hâldir. Panik atak yaÅŸayanlar genellikle kalp krizi geçirdikleri, felç geçirdikleri düÅŸüncesi ya da ölüm korkusu nedeniyle bedensel hastalıklarının çözümü amacıyla sıklıkla acil servise ve diÄŸer branÅŸlara muayene olurlar (kardiyoloji vs.). Ancak belirtilerin tıbbi bir hastalıkla açıklanamaması nedeniyle psikiyatriste yönlendirilirler.
Panik atak geçirdim, panik bozukluk hastası mıyım?
Ä°zole panik ataklar toplumda daha sık görülmektedir. Panik atak yaÅŸanması sizi panik atak hastası yapmaz. Ancak bu atakların süreÄŸenleÅŸmesi, kaçınma davranışlarının ortaya çıkması (atak gelecek endiÅŸesiyle yapılan sınırlamalar) ve ataklar arasında gelecek ataklara dair kaygının ortaya çıkması panik bozukluÄŸunuz olduÄŸunu gösterebilir.
Panik ataklarım var, ne yapmalıyım?
Panik ataklarınız sırasında ortaya çıkan belirtilerinizle uyumlu olarak bir doktorla görüÅŸüp (Kardiyolog, nörolog vs.) tıbbi açıdan bir zorluk yaÅŸamadığınızı öÄŸrendikten sonra ruhsal yardım için psikiyatristinizle görüÅŸmelisiniz. Panik bozukluk tanısı aldıysanız artık bunun bir kalp krizi ya da felç gibi hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını biliyorsunuz. Son derecede sıkıntılı bir yaÅŸantı olmasına raÄŸmen iyi haber panik atak halinde acil bir müdahaleye ihtiyacınızın olmayışıdır. Genellikle 10 dakika içinde pik noktasına ulaşır ve 30 dakika içinde çözümlenir. Kısa vadede etkili görünen birçok ÅŸey (acil servise gitmek, hızlı etkili kaygı gidericiler kullanmak gibi) uzun vadede atakların süreÄŸenleÅŸmesine yol açabilir.
Panik bozukluk nasıl tedavi ediliyor?
Panik bozukluÄŸun ÅŸiddetine göre ilaç ve terapi yöntemleri tedavide kullanılıyor. Bazı vakalarda sadece terapi yeterliyken bazen ilaç tedavisi terapi sürecine eklenebiliyor. Ä°laç tedavilerinde de genellikle antidepresan grubu ilaçlar kullanılıyor.