top of page
Marinada

 

Çift terapileri ilişkinin geliştirilmesini ve dönüştürülmesini hedef alan bir psikoterapi türüdür.  Çiftlerin ilişkide en sık sorun yaşadığı alanlar; güven problemleri, cinsel istek azlığı, iletişim sorunları, sadakatsizlik olarak sayılabilir. Bu alanlarda sıkışan çiftler zaman içerisinde sorun çözme çabası içinde kendi işlevsel olmayan örüntülerini geliştirir ve bu da aslında problemlerin daha fazla büyümesine yol açmaktadır. Çift terapisi ile bu işlevsel olmayan örüntülerin yerine partnerlerin ihtiyaçlarını karşılamalarını ve yardım alabilmelerini sağlayan yeni etkin örüntülerin konması hedeflenir.

 

Çift Terapisi Hangi Çiftler İçin Uygundur?

 

Medeni hali, cinsel yönelimi, ilişkinin hangi aşamasında bulunduğundan bağımsız olarak ilişkisinde genel olarak yeterli doyumu alamadığını düşünen, partneriyle yaşadığı sorunlarla baş etmekte zorlanan kimseler çift terapisi için değerlendirilmelidir. Ayrıca kriz dönemleri de yeni baş etme becerileri gerektirmekte olup, kriz öncesi doyumlu bir ilişki içinde bulunan çiftler dahi zorlu dönemlerde yardıma ihtiyaç duyabilirler.

 

Çift terapisinin faydaları nelerdir?

 

Çift terapisi alan çiftler kendi duyguları ve isteklerini daha iyi anlamanın yanı sıra partnerlerinin de istek ve duygularını daha iyi anlayabilmeye başlar. Bu da karşılanmamış istek ve ihtiyaçlardan kaynaklanan gerilimi azaltarak negatif etkileşimsel döngüleri kırmaya ve bunun yerine etkili iletişim teknikleriyle daha olumlu etkileşimler kurmaya yarayacaktır.

 

Çift terapisti ne yapar?

 

Çift terapisi ilişkinin iki kişinin sürdürdüğü bir dans olduğunun farkındadır, suçlu aramaya değil zorlukları göstermeye, partnerlerin kendilerinin ve diğerinin ihtiyaçlarını fark edebilmesine ve bunları sağlıklı şekillerde karşılayabilmesini sağlamayı hedefler.

 

Çift terapisi nasıl bir süreç?

 

Çift terapisi değerlendirme görüşmeleri ile başlar, bu süreçte öncelikle çiftin yaşadığı sorunlarla ilişkili detaylı bir görüşme yapılır. Bu görüşmede ilişkinin özellikleri, güçlü yanları da çerçevelendirilir. Daha sonra bireysel değerlendirme seansında her bireyle ayrı ayrı görüşülerek yaşadığı sorunlar ve bireysel öyküsü hakkında bilgi edinilir.  Terapi seansları 50 dakika olup, terapinin toplam süresi 8 ila 24 seanstır. Kaç seansın yeterli geleceği çifte dair birçok bileşene bağlıdır, dolayısıyla görüşmeden bir kestirimde bulunmak mümkün değildir.

Sonuç olarak, ilişkinizde değişmesini istediğiniz şeyler varsa, yeterince doyum alamadığınızı ya da ihtiyaçlarınızın karşılanamadığını düşünüyorsanız yaşınız ne olursa olsun, medeni halinizden ya da ilişkinizin hangi aşamasında olduğunuzdan bağımsız olarak siz de çift terapisi ile ilişkinizdeki sorunları çözebilir ve olumlu bir dönüşüm yaşayabilirsiniz.

bottom of page